sobota, 27 lipca 2024

Kruche ciasto z budyniem i malinami

Ciasto z malinami

Dziś zapraszam na przepyszne kruche ciasto z budyniem i malinami. Ciasto jest podwójnie malinowe, ponieważ użyłam do niego budyniu o smaku malinowym, ale doskonale sprawdzi się również budyń waniliowy. To idealne ciasto na letni weekend, bardzo polecam.

Składniki (forma 25 x 21 cm):

Ciasto kruche:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej*
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 łyżek ksylitolu lub cukru
  • 180 g zimnego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
Budyń:
  • 1300 ml mleka
  • 3 opakowania budyniu malinowego w proszku
  • 100 g cukru
Dodatkowo:
  • 450 g malin
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Wykonanie:

Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, ksylitol/cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 10 minut w 180 stopniach C.
Budyń: Budynie przygotować według przepisu na opakowaniu. Zdjąć z palnika, przełożyć do miseczki i wystudzić.
Maliny posypać skrobią ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na nie budyń, wyrównać. Na wierzch wysypać obtoczone w skrobi maliny. Z lodówki wyciągnąć pozostałe ciasto  i równomiernie wyłożyć na wierzch mali (można je zetrzeć na tarce).
Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

*szklanka o pojemności 250 ml

Kruche ciasto z owocami

Kruche ciasto z malinami

18 komentarzy:

  1. Chętnie się poczęstuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, z chęcią zjadła bym .

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie piekłam kruchego. Z chęcią spróbuję tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale apetycznie wygląda! Nic tylko się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciacho. Przepis chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje ciasto wygląda tak apetycznie, że chyba zrobię je jeszcze dziś. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie i całkiem prosto do zrobienia. :) Idealny pomysł na weekendowe ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie. Chętnie bym spróbowała tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie robiłam kruchego ciasta z pełnoziarnistej mąki, ale na pewno spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealnie ciacho na letnie popołudnie. Uwielbiam kruche :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne ciasto. Na pewno smakuje wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale narobiłaś mi apetytu na to ciasto. Przepis zapisuje bo wydaje się być proste i przede wszystkim smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przepysznie! Uwielbiam maliny, więc to ciasto na pewno mi się spodoba.

    OdpowiedzUsuń
  14. Super przepis! Kruche ciasto i budyń malinowy – idealne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Nabrałam ochoty aby je wypróbować :) Ciasta z malinami są znakomite!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda przepysznie! Uwielbiam maliny i inne owoce w połączeniu z budyniem, więc na pewno wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie wygląda. Uwielbiam desery z malinami.

    OdpowiedzUsuń
  18. Chętnie takie zrobię. Zapowiada się pyszny deser.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...