środa, 29 maja 2024

Tort pistacjowy z truskawkami

Tort pistacjowy z owocami

Ostatnio furorę robi krem pistacjowy i różne ciasta i desery z jego udziałem. Ja też nie mogłem się mu oprzeć, a że dodatkowo mamy sezon truskawkowy to połączenie tych dwóch smaków było strzałem w dziesiątkę. Taki pyszny tort to nie tylko wspaniały deser na weekend, ale też idealne ciasto na urodziny czy inną okazję. Prezentuje się naprawdę pięknie no i oczywiście świetnie smakuje. Przepis podłapałam ze strony Kwestia Smaku, choć ta była wersja z malinami (poniżej zostawiam link).

Inspiracja: Tort pistacjowy (Kwestia Smaku)

Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 8 łyżek ksylitolu/cukru
  • 12 łyżek mąki ryżowej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Krem pistacjowy:
  • 200 g kremu pistacjowego*
  • 300 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30% (zimnej)
  • 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu/erytytolu*
Dodatkowo:

  • ok. 300 g świeżych truskawek
  • ok. 50 g obranych (niesolonych) pistacji do dekoracji 

Wykonanie:

Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i znów delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia. Po tym czasie wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty i odciąć/wyrównać wyrośnięty wierzch biszkoptu.
Krem: W misie miksera umieścić krem pistacjowy, mascarpone, zimną śmietankę oraz cukier (jeśli używamy). Ubijać przez ok. 3 minuty na puszystą masę. Pierwszy blat położyć na paterze, posmarować kremem, położyć truskawki i przykryć kolejną warstwą kremu .Powtórzyć z resztą biszkoptu, kremu i truskawkami. Resztą kremu posmarować boki tortu i udekorować posiekanymi pistacjami i truskawkami. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

*Jeśli używamy słodkiego kremu pistacjowego to nie ma potrzeby dodawać cukru.

Tort pistacjowy

Ciasto z kremem i owocami

Tort z owocami

16 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja. Uwielbiam desery z pistacjami. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno już nie jadłam nic pistacjowego :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pistacje uwielbiam! Ten torcik musi być pyszny, a przy tym wygląda wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten tort musi smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niesamowicie! Idealne połączenie smaków i kolorów.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również uwielbiam różne pistacjowe słodkości, więc koniecznie muszę kiedyś wypróbować ten przepis 😊.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe połączenie. Tort wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie. Będę musiała wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pistacje od zawsze i gdy byłam dzieckiem, zajadałam się nimi jak szalona! Jestem bardzo zadowolona, że już od ponad roku panuje taka moda na słodkości z pistacjami i mam nadzieję, że szybko nie minie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ musi być pyszny! Cudowne połącznie moich ulubionych smaków :) Aż zgłodniałam, chciałabym spróbować go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczny pomysł na tort. Truskawki i pistacje to na pewno wyśmienite połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja również bardzo polubiłam te pistacjowe słodkości. Piękny i kuszący Twój tort. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mąż ma urodziny niedługo. To będzie idealny tort.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ on pysznie wygląda, bardzo pistacjowo. :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale pyszności! Świetne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...