sobota, 4 stycznia 2020

Bułeczki cynamonowe

Cinnamon rolls

Bułeczki cynamonowe, czy inaczej cinnamon rolls to jedne z moich ulubionych drożdżowych wypieków. Postarałam się przygotować swoją wersję tego wypieku, jednak nie jest to przepis dietetyczny czy fit. W przepisie nie mogło zabraknąć maślano-cynamonowego nadzienia, jednak żeby było troszkę zdrowiej to zamiast cukru jest ksylitol :) Ciasto wykonane jest z mąki orkiszowej oraz pszennej pełnoziarnistej a krowie mleko zastąpiłam mlekiem kokosowym. Takie bułeczki to idealny dodatek do kawy lub gorącej czekolady. Najlepiej smakują po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe :)

Składniki (ok.20-25 średniej wielkości bułeczek):


Ciasto:

  • 1 szklanka letniego mleka (u mnie kokosowe)
  • 2 jajka 
  • 3 szklanki mąki orkiszowej 
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 6 łyżek cukru brązowego 
  • 125 g roztopionego masła 
  • 40 g świeżych drożdży 
  • szczypta soli 
Nadzienie:
  • 60 g roztopionego masła
  • 1/3 szklanki ksylitolu 
  • kilka łyżeczek cynamonu 
  • jajko do posmarowania 
Wykonanie:

Przygotować rozczyn: Do  garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem i wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać rozczyn i wymieszać, by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, krótko wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem Zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć i wystudzić na kratce.


Cynamonowe bułeczki fit

Fit cynamonki

Bułeczki z mąki razowej

6 komentarzy:

  1. Zgrabne wyszłt :)

    wszystkiego dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ja lubię takie bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo smacznie. Jadłam kiedyś podobne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie cynamonowe ślimaczki, już podczas pieczenia w całej kuchni rozchodzi się piękny zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo chętnie zjadła bym do kubka mleka.

    OdpowiedzUsuń
  6. jak ja uwielbiam cynamonowe wypieki zimą:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...