sobota, 17 sierpnia 2019

Sernik z musem malinowym (bez cukru)

Fit serniczek

Dziś coś idealnego na dla fanów serników z owocami. To ciasto świetnie smakuje latem, w sezonie na maliny, ale oczywiście można użyć też mrożonych i śmiało przygotować ten sernik o każdej porze roku i na każdą okazję, bo prezentują się naprawdę znakomicie a smakuje jeszcze lepiej. 
Przepis został "skradziony" ze strony Kwestii Samku, więc zainteresowanych odsyłam do oryginalnego przepisu (link), a samej strony chyba nie muszę polecać, bo chyba każdy ją zna ;) Sama bardzo często z niej korzystam i bardzo lubię nieco zmieniać i przerabiać przepisy na różne dania czy właśnie wypieki. Jeśli chodzi o ten serniczek to nie zmieniłam w nim zbyt wiele, ale przede wszystkim nie ma w nim białego cukru, troszkę zmieniłam proporcje w masie serowej, a zamiast śmietany kremówki jest śmietanka z  mleczko kokosowego, które bardziej lubię. Sernik wyszedł naprawdę przepyszny i bardzo go polecam :)

Składniki (forma 25 x 21 cm):

Spód:
  • 200 g ciastek owsianych (no. Digestive)
  • 2 łyżki masła
Masa serowa:
  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 500 g mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 szklanki ksylitolu
  • 5 jajek
Mus malinowy:
  • 800 g malin (mrożonych lub świeżych)
  • 7 łyżek ksylitolu
  • 10 g żelatyny w proszku (1 pełna łyżka stołowa)
  • 500 g śmietanki kokosowej (z 2 puszek mleczka kokosowego)* lub śmietanki 30%

Wykonanie:

Spód: Ciastka dokładnie pokruszyć (najlepiej zblendować) i wymieszać z roztopionym masłem. Następnie dokładnie wyłożyć na spód formy. Wstawić do lodówki.
Masa serowa: Piekarnik nagrzać do 175ºC. Twaróg zmielić w maszynce lub rozmiksować, następnie dodać mascarpone, mąkę ziemniaczaną oraz ksylitol i zmiksować do połączenia się składników. Następnie
dodawać jajka miksując. Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika.
Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez ok. 30 minut Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Mus malinowy: 500 g malin (mrożone rozmrozić) zmiksować blenderem  a następnie przetrzeć przez sitko pozbywając się pesteczek.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody a następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając, dodać kilka łyżek musu malinowego i wymieszać, następnie wymieszać z resztą musu.
Śmietankę kokosową  przełożyć do miski i ubijać z ksylitolem na gęstą masę, następnie dodać mus malinowy i zmiksować do połączenia się składników. Dodać 300 g malin (mrożonych nie rozmrażamy) i wymieszać.
Wyłożyć na ostudzony sernik i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

*Mleko kokosowe powinno stać przynajmniej dobę w lodówce.

Sernik z owocami

Fit sernik z musem malinowym

5 komentarzy:

  1. Jak dla mnie to bajka, takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten mus wygląda cudownie... i nawet mogłabym zweganizować bo tata kupił agar xD Cudone ciasto jak taki niebiański deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A można użyć twarogu gotowego z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik bez cukru brzmi zachęcająco i tak też wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...