sobota, 9 czerwca 2018

Fit ciasto z truskawkami, galaretką i śmietanką kokosową

Ciasto z bitą śmietaną i truskawkami

Ciasto z truskawkami i galaretkę w sezonie zawsze musi być. Oczywiście najlepsze i najszybsze jest to na biszkopcie. Dziś więc przepis na takie pyszne ciasto, ale w mojej wersji jest ono oczywiście nieco odchudzone i uzdrowione - nie zawiera cukru, glutenu ani laktozy. Śmietanka kokosowa ze stałej części mleka kokosowego pasowała do niego świetnie, polecam zwłaszcza to w wersji light, którą można znaleźć między innymi w Lidlu. Nie jest ono tak tłuste i dzięki temu całość wychodzi lekka. Ciasto robi się dość szybko i świetnie sprawdza się na orzeźwiający deser, ale myślę, że warto je też podać np. na jakiejś imprezie. Bardzo polecam.

Składniki (forma 26 x 21 cm):

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 8 łyżek mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Bita śmietanka kokosowa:
  • 2 puszki schłodzonego gęstego mleka kokosowego (u mnie w wersji light)*
  • 1/2 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
  • 4 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego
Dodatkowo:
  • ok. 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odłożyć do ostudzenia.
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i znów delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka.


Bita śmietana: Żelatynę wsypać do szklanki, zalać 1/4 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszać aż nie będzie grudek. Dodać zimne mleko i wymieszać, odstawić do przestudzenia.
Stałą część mleka kokosowego przełożyć do miski, dodać erytrytol i przez chwilę ubijać mikserem na puszystą masę (około minutę). Na koniec wlać żelatynę i wymieszać na jednolitą masę. Następnie całość wylać na biszkopt, wyrównać i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.


Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki i łyżką wylewać tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę. Wstawić do lodówki do stężenia galaretki na ok. 2 - 3 godziny.

*Mleka kokosowe powinny stać w lodówce przynajmniej 1 dzień.


Dietetyczne ciasto z owocami

Ciasto z truskawkami

Dietetyczne ciasto z truskawkami

13 komentarzy:

  1. Ze śmietanką kokosową musi być świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama zawsze robiła takie ciasto na moje urodziny - tylko wiadomo, biała masa była z bitej śmietany, a nie ze śmietanki kokosowej :D Super alternatywa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, ze lato bez ciasta z truskawkami to nie to samo. Króluje praktycznie u każdego :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ukochany letni deser, którego nic nie przebije :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Galaretka z truskawkami (w wersji wege) czeka na mnie w lodówce. Twoje ciasto narobiło mi na nią ochoty, wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciasta to ja uwielbiam, no i ta śmietanka kokosowa :) Musi smakować genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale ono smakowicie wygląda :) zjadłabym ze smakiem :) muszę jakieś ciasto z kremem zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. delicja! tu gdzie aktualnie jestem na truskawki nie ma co liczyć, nadrobię jak wrócę do Polski:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne ciacho kochana. Na takie upały idealne 💗

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie ciasta. Truskawkowe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne ciasto na tak upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne ciasto na gorące lato :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie pyszne ciasto *.* Muszę w wolnym czasie takie zrobić ^^
    Pozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...