wtorek, 4 sierpnia 2020

Placuszki bananowo - kokosowe z czekoladą i borówkami (bez mąki i cukru)

Fit placuszki

Dawno nie było na blogu żadnych placuszków. Ostatnio rzadko je robię, odzwyczaiłam się od śniadań na słodko, a popołudniami też nie mam ochoty na takie desery. Jednak w sezonie owocowym jakoś naszła mnie chęć na takie śniadanie, zwłaszcza że te placuszki robi się bardzo szybko oraz trzeba było jakoś wykorzystać coraz bardziej ciemniejące banany :) Placuszki są bezglutenowe, nie zawierają mąki, cukru ani mleka. Całość można podać z ulubionymi dodatkami i polać syropem lub miodem.

Składniki  (ok. 8-10 placuszków):
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • garść borówek 
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:

Borówki opłukać i osuszyć. Czekoladę pokroić w drobną kostkę.
Banany ugnieść widelcem na gładką masę, dodać jajka, wiórki kokosowe i wymieszać do uzyskania gęstej konsystencji. Na końcu dodać borówki i czekoladę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i za pomocą łyżki formoać placuszki. Smażyć z każdej strony do uzyskania złotego koloru.


Fit placuszki z borówkami

8 komentarzy:

  1. It's yummy! Thank you very much for recipe )))

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne śniadanko lub deser, nie tylko dla małych brzuszków, pyszne wyszły :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie placki chętnie zrobię na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też dawno nie smażyłam, teraz, siedząc na działce, jedliśmy tradycyjne racuchy

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...