środa, 29 maja 2024

Tort pistacjowy z truskawkami

Tort pistacjowy z owocami

Ostatnio furorę robi krem pistacjowy i różne ciasta i desery z jego udziałem. Ja też nie mogłem się mu oprzeć, a że dodatkowo mamy sezon truskawkowy to połączenie tych dwóch smaków było strzałem w dziesiątkę. Taki pyszny tort to nie tylko wspaniały deser na weekend, ale też idealne ciasto na urodziny czy inną okazję. Prezentuje się naprawdę pięknie no i oczywiście świetnie smakuje. Przepis podłapałam ze strony Kwestia Smaku, choć ta była wersja z malinami (poniżej zostawiam link).

Inspiracja: Tort pistacjowy (Kwestia Smaku)

Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 8 łyżek ksylitolu/cukru
  • 12 łyżek mąki ryżowej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Krem pistacjowy:
  • 200 g kremu pistacjowego*
  • 300 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30% (zimnej)
  • 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu/erytytolu*
Dodatkowo:

  • ok. 300 g świeżych truskawek
  • ok. 50 g obranych (niesolonych) pistacji do dekoracji 

Wykonanie:

Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i znów delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia. Po tym czasie wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty i odciąć/wyrównać wyrośnięty wierzch biszkoptu.
Krem: W misie miksera umieścić krem pistacjowy, mascarpone, zimną śmietankę oraz cukier (jeśli używamy). Ubijać przez ok. 3 minuty na puszystą masę. Pierwszy blat położyć na paterze, posmarować kremem, położyć truskawki i przykryć kolejną warstwą kremu .Powtórzyć z resztą biszkoptu, kremu i truskawkami. Resztą kremu posmarować boki tortu i udekorować posiekanymi pistacjami i truskawkami. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

*Jeśli używamy słodkiego kremu pistacjowego to nie ma potrzeby dodawać cukru.

Tort pistacjowy

Ciasto z kremem i owocami

Tort z owocami

środa, 22 maja 2024

Ciasto bez pieczenia z galaretką i truskawkami

Ciasto z truskawkami

Sezon na truskawki już się zbliża, więc wrzucam pierwszy przepis na bardzo proste, lekkie i mocno truskawkowe ciasto bez pieczenia. Na ciepłe dni będzie jak znalazł a robi się je naprawdę błyskawicznie.

Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):

  • opakowanie podłużnych lub okrągłych biszkoptów
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 galaretki o truskawkowym lub malinowym +  ok. 350 ml gorącej wody
  • 2 galaretki truskawkowe  + 700 ml gorącej wody
  • ok. 400 g truskawek

Wykonanie:

Truskawki umyć i przekroić na połówki. Dodatkowo około 150 g truskawek pokroić na drobniejsze kawałki lub w kostkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na spodzie ułożyć biszkopty, tak żeby nie zostało żadnych wolnych przestrzeni.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 350 ml wody. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Pozostałe 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody i również zostawić do przestudzenia.
Do miski wlać śmietankę, dodać mascarpone i miksować aż masa powiększy swoją objętość i zgęstnieje. Następnie powoli, cienką strużką wlewać ostudzoną galaretką truskawkową (350 ml), cały czas miksując na małych obrotach. Na koniec dodać kawałeczki truskawek i delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowany spód z biszkoptów, na wierzch wyłożyć pozostałe owoce i delikatnie powciskać je w masę. Gdy galaretka truskawkowa zacznie tężeć wylać ją na owoce. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Tort z truskawkami

Ciasto z galaretką i truskawkami

Fit ciasto z truskawkami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...