Dziś znow ciasto, ale tym razem już z owocami. Pora zacząć sezon borówkowy, a może jagodowy? :) W moich okolicach mówi się borówki, więc dla mnie zawsze to będą borówki. A jagody kojarzą mi się również z tymi owocami, tyle że z rosnącymi w lasach... ;)
W każdym razie ciasto wyjdzie pyszne z każdym rodzajem świeżych owoców, można uzyć dowolnych ulubionych lub wymieszać kilka rodzai. Ciasto robi się bardzo szybko, jest lekkie, puszyste i nie zawiera dużo kalorii. Robiłam je dość małej formie, więc jeśli mamy większą wtedy zdecydowanie należy użyć większej ilości składników.
- 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki mleka
- 1 szklanka borówek
Wykonanie:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Borówki opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Do miski przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia. Następnie dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Jajka umieść w dużej misce i ubijać z ksylitolem na jasną i puszystą masę (ok 2-3minuty). Ciągle miksując powoli wlewać olej. Następnie wlać mleko oraz mieszankę z mąką. Całość zmiksować na najniższych obrotach miksera lub wymieszć ciasto łyżką (tylko do połączenia składników).
Ciasto przelać do formy. Na wierzch wyłóżyć borówki i opcjonalnie posypać wiórkami. Ciasto piec około 40 minut (do suchego patyczka).
Masz talnet ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńproste a jakie pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta :D Twoje ciasto przepysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Uwielbiam ciasta sezonowe z owocami, takie właśnie proste i najsmaczniejsze :-)
OdpowiedzUsuńPychotka :) takiemu ciastu nie można się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńCudne ciacho!
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńIdealny smak ciasta i jeszcze te borówki:) Dla mnie po prostu doskonałe ciasto:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! Idealna propozycja na weekend! :)
OdpowiedzUsuń