Dziś zapraszam na przepyszne kruche ciasto z budyniem i malinami. Ciasto jest podwójnie malinowe, ponieważ użyłam do niego budyniu o smaku malinowym, ale doskonale sprawdzi się również budyń waniliowy. To idealne ciasto na letni weekend, bardzo polecam.
Składniki (forma 25 x 21 cm):
Ciasto kruche:
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej*
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 łyżek ksylitolu lub cukru
- 180 g zimnego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 1300 ml mleka
- 3 opakowania budyniu malinowego w proszku
- 100 g cukru
- 450 g malin
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Wykonanie:
Budyń: Budynie przygotować według przepisu na opakowaniu. Zdjąć z palnika, przełożyć do miseczki i wystudzić.
Maliny posypać skrobią ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na nie budyń, wyrównać. Na wierzch wysypać obtoczone w skrobi maliny. Z lodówki wyciągnąć pozostałe ciasto i równomiernie wyłożyć na wierzch mali (można je zetrzeć na tarce).
Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
*szklanka o pojemności 250 ml
Chętnie się poczęstuję ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, z chęcią zjadła bym .
OdpowiedzUsuńDawno nie piekłam kruchego. Z chęcią spróbuję tego ciasta.
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda! Nic tylko się zajadać :)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho. Przepis chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńTwoje ciasto wygląda tak apetycznie, że chyba zrobię je jeszcze dziś. Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i całkiem prosto do zrobienia. :) Idealny pomysł na weekendowe ciasto.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Chętnie bym spróbowała tego ciasta.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam kruchego ciasta z pełnoziarnistej mąki, ale na pewno spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńIdealnie ciacho na letnie popołudnie. Uwielbiam kruche :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto. Na pewno smakuje wybornie.
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi apetytu na to ciasto. Przepis zapisuje bo wydaje się być proste i przede wszystkim smaczne :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Uwielbiam maliny, więc to ciasto na pewno mi się spodoba.
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Kruche ciasto i budyń malinowy – idealne połączenie.
OdpowiedzUsuńNabrałam ochoty aby je wypróbować :) Ciasta z malinami są znakomite!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Uwielbiam maliny i inne owoce w połączeniu z budyniem, więc na pewno wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Uwielbiam desery z malinami.
OdpowiedzUsuńChętnie takie zrobię. Zapowiada się pyszny deser.
OdpowiedzUsuńNie ma to jak połączenie kruchego ciasta z budyniem – absolutna klasyka w nowoczesnym wydaniu.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Dawno nie robiłam ciast z budyniem.
OdpowiedzUsuń