Strony

czwartek, 12 sierpnia 2021

Pełnoziarniste muffinki z borówkami

Fit muffinki

Pyszne, szybkie w przygotowaniu muffinki z borówkami. Zrobione z mąki pszennej pełnoziarnistej bez cukru, są lekkie i puszyste. Idealne na przekąskę.


Składniki (około 12 muffinek):
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej*
  • 2/3 szklanki ksylitolu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duże jajko
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 300 g świeżych borówek
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Borówki umyć i osuszyć. Do miski wlać mleko, olej, wbić jajko, dodać wanilię oraz ksylitol i wymieszać do połączenia składników.
Do osobnej miski wrzucić mąkę, dodać proszek do pieczenia, oraz sól i wymieszać łyżką. Następnie przesypać do mokrych składników i krótko wymieszać łyżką na jednolite ciasto.
Do ciasta dodać borówki i delikatnie wymieszać.
Ciasto przekładać do foremek na muffinki (użyłam silikonowych) do około 2/3 wysokości
Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 10 minut.

*szklanka o pojemności 250 ml

Muffinki z jagodami

Babeczki z jagodami

Zdrowe muffinki z owocami

23 komentarze:

  1. Na pewno pyszne, a do tego zdrowe:) wyglądają cudownie<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy muffinki z owocami wszelakimi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkie ciasta czy babeczki z dodatkiem borówek :)
    Mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie piekłam, w ogóle zaniedbałam desery. Trzeba to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie robiłam muffinek. Muszę wykorzystać letnie owoce. Borówki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne maleństwa :) dawno nie piekłam muffinek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie zjadłabym takie muffinki :D Prezentują się przepysznie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają przebosko!!! Muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam muffinki z borówkami. Kiedyś robiłąm bardzo często ale coś ostatnio się opuściłam ;p

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepysznie się prezentują. Uwielbiam babeczki i wszelakie "suche" ciasta. Ponadto mało kiedy udało mi zrobić owocowe muffiny bo zanim ciasto zrobiłam to już owoce praktycznie wyjedzone :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny, przepis, akurat mam w lodówce borówki, z którymi nie wiem co zrobić ��

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju babeczki. A z borówkami muszą być przepyszne :) Chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakiego typu maki użyć? Raz orkiszowa raz pszenna pelnoziarnista jest napisana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obojętnie której z tych mąk użyjmy, można je też wymieszać w proporcjach pół na pół. W tym przepisie użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, do opisu wkradł się błąd, zaraz go poprawię :) Ale tak jak napisałam można użyć samej mąki orkiszowej lub tylko pszennej pełnoziarnistej lub pół na pół.

      Usuń
  14. Super przepis. Mojej rodzinie bardzo smakują. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń