Strony

niedziela, 19 listopada 2017

Chlebek jabłkowy z orzechami

Dietetyczne ciasto

Był chlebek bananowy to teraz przyszedł czas na równie smaczny, ale przede wszystkim zdrowy chlebek jabłkowy. Bardzo prosty w przygotowaniu, z samych wartościowych składników, bez cukru, tłuszczu i z użyciem płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej. Do tego aromatyczne przyprawy i chrupiące orzechy włoskie oraz migdały. Doskonały na lekką przekąskę lub śniadanie. Świetnie pasuje do jesiennej aury, wystarczy kawałek tego ciasta kubek kawy lub herbaty i można się relaksować.
Bardzo polecam, jako równie pyszną odmianę od chlebka bananowego :)


Składniki (keksówka 24 x 13 cm):
  • 1 szklanka zmielonych płatków owsianych lub płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 2 małe jabłka
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu greckiego (może być light)
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki musu jabłkowego
  • 1/3 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki pokrojonych migdałów

Wykonanie:

Jabłka zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody. Odłożyć. W jednej misce wymieszać płatki owsiane, sól, cynamon, mąkę i proszek do pieczenia. W dugiej połączyć ze sobą jajka, mus jabłkowy, jogurt grecki, ekstrakt i miód. Wlać mokre składniki do suchych, wsypać migdały oraz orzechy i wymieszać dokładnie do połączenia. Na koniec dodać starte jabłka i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem kokosowym. Piec w 180ºC przez 50-55 minut (do suchego patyczka). Gdyby góra ciasta zbyt się przypiekała można przykryć je folią aluminiowa. Wyciągnąć i ostudzić na kratce.


*Mus jabłkowy można przygotować samemu. Do tego przepisu wystarczy 1 średnie jabłko, które należy obrać, pokroić w kostkę, następnie wrzucić do garnuszka, zalać je około 1/3 szklanki wody i dodać pół łyżeczki cynamonu. Gotować jabłko na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając aż będzie miękkie (około 15 minut). Następnie jabłko rozgnieść łyżką lub zblendować. Gdy przestygnie dodać je do ciasta.

Ciasto z jabłkami i orzechami

Dietetyczne ciasto z jabłkami

14 komentarzy:

  1. Chlebek jabłkowy robiłam dwa razy w życiu w wersji wegańskiej. Raz wyszedł pyszny a za drugim razem zakalec bo chyba dodałam za mało mąki (jabłka były bardzo soczyste), ale wszystkim smakował :) Taki chlebek to fajna alternatywa dla tego bananowego :) W sumie to nie tyle chlebek co ciasto ale smaczne i aromatyczne :)

    Widzę, ze w swoich wypiekach bazujesz na tych samych rodzajach mąki :) Fajnie, że masz swoją ulubioną "bazę" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chlebek jabłkowy to fajna odmiana, choć mi jednak bardziej smakuje ten bananowy :D
      Rzeczywiście te mąki to taka moja ulubiona i sprawdzona "baza" :D Choć lubię też mąkę orkiszową :) Przymierzam się również do upieczenia jakiegoś ciasta z mąki kokosowej :)

      Usuń
    2. Bananowy a jabłkowy to co innego - ten i ten jest smaczny, chociaż jak z każdym wypiekiem człowiek ma swoich faworytów :)
      Z samej mąki kokosowej? Słyszałam, że ona dobrze wchłania wodę :)Jestem ciekawa co wymyślisz ;)

      Usuń
  2. Nigdy nie robiłam. Musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miła odmiana:) Wygląda na bardzo sycący !

    OdpowiedzUsuń
  4. jabłkowa wersja wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy takiego nie piekłam, muszę spróbować, bo Twoje chlebki wyglądają przepysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki fajny pomysł, chętnie spróbuję takiego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale na kanapki do pracy raczej sie nie nada, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaki drugie śniadanie lub przekąska do pracy sprawdza się moim zdaniem świetnie ;)

      Usuń
  8. Do lunchboxa kawałek takiego chlebka i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chlebek wygląda niesamowicie apetycznie. Chętnie zapakowałabym go do lunchboxu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo smakowicie i treściwie, a ciasta z płatkami owsianymi uwielbiam - zjadłabym teraz taki kawałek :)

    OdpowiedzUsuń