czwartek, 7 września 2017

Owsianka karmelowa


Pogoda ostatnio nie rozpieszcza, zwłaszcza o poranku, więc to polecam rozgrzewającą owsiankę o smaku karmelowym jako kolejne urozmaicenie śniadania. Naprawdę smakuje świetnie, jest dość słodka (a bez cukru! ;), więc zdecydowanie przypadnie do gustu wielbicielom takich porannych posiłków. Można ją też zjeść jako deser. Owsiankę najlepiej przygotować wieczorem i wsadzić na noc do lodówki, wtedy płatki nasiąkną mlekiem i rano mamy już gotowe śniadanko, które wystarczy tylko zmiksować i podgrzać. Na wierzch można dodać co tylko się chce i lubi :)

Składniki (1 porcja):
  • 5 suszonych daktyli 
  • 4 łyżki płatków owsianych 
  • 1 szklanka mleka (u mnie migdałowe)
  • 1 łyżeczka masła orzechowego 
  • na wierzch: plasterki banana, kostka gorzkiej czekolady, łyżeczka masła orzechowego, kilka orzechów ziemnych

Wykonanie:

Daktyle zalać gorącą wodą do przykrycia i odstawić aż zmiękną (ok. 15-20 minut). Następnie wylać wodę. Płatki zalać mlekiem, dodać daktyle, łyżeczkę masła orzechowego i odstawić na kilka godzin a najlepiej wsadzić na noc do lodówki. Składniki przełożyć do blendera i zmiksować na gładką i kremową konsystencję. Przelać do rondelka i podgrzewać kilka minut, mieszając do ulubionej gęstości (gdyby owsianka zrobiła się zbyt gęsta, dolać mleka). Udekorować ulubionymi dodatkami.




14 komentarzy:

  1. Właśnie mam "fazę" na owsiankę i codziennie robię ją sobie do pracy, będę musiała zrobić sobie Twoją karmelową :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka owsianka najlepsza na chłodne poranki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie smaki właśnie bardzo lubię :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie owsianki uwielbiam ;)) Karmel od zawsze lubiłam, więc taki smak owsianki jak najbardziej mnie przekonuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie już czas powrócić do takich ciepłych śniadań :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś dla mnie. Bardzo lubię i aż mi zapachniało :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przesmacznie, idealna na jesienne śniadanko :)
    https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. owsianka doskonale się sprawdza i w lato i jesienią :) ja po serii wytrawnych śniadań teraz chętnie do niej znowu wróciłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zgadłam... zgadłam, że będą tutaj daktyle a jak banan to masło orzechowe i czekolada :D Idealne połączenie, idealna owsianka nie tylko na śniadanie i nie tylko jesienną pogodą ;)
    Po takiej owsiance sukces murowany a w chłodną deszczową pogodę od razu pojawia się słońce xD

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, takiej wersji owsianki jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To się nazywa królewskie śniadanie :) Zgłodniałam od samego patrzenia.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię owsianki na śniadanie, a ta jest mega apetyczna :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...