sobota, 10 czerwca 2017

Chlebek bananowy z truskawkami i kokosem

Chlebek bananowy z owocami

W najbliższych miesiącach na blogu będzie bardziej kolorowo i truskawkowo, w końcu zbliża się lato i sezon na świeże owoce. Dziś przepis na przepyszny chlebek bananowy z mnóstwem truskawek, wzbogacony o kokos i nasiona chia. Chlebek nie zawiera cukru, ani żadnych niezdrowych dodatków, nie ma też w nim wiele tłuszczu, a jeśli użyjemy mleka roślinnego to będzie też bez laktozy. 
Chlebek jest wilgotny i bardzo pożywny. Świetnie nadaje się na śniadanie, czy przekąskę do pracy ale też np. na przyjęcie w gronie znajomych ;) Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, a w letnią upalną pogodę najlepiej trzymać go w lodówce, choć na pewno nie poleży zbyt długo. Bardzo polecam.
Inspiracja pochodzi z bloga Ambitious Kitchen.

Składniki:
  • 1 i 3/4 mąki pełnoziarnistej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżka ksylitolu lub miodu (opcjonalnie)
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek + kilka sztuk na wierzch
  • 2 łyżki nasion chia

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 175ºC. Banany rozgnieść, dodać jajko, olej kokosowy, mleko, ksylitol/miód i wszystko wymieszać. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól, wiórki kokosowe i nasiona chia. Przesypać do mokrych składników i wymieszać. Na koniec dodać pokrojone truskawki i bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem kokosowym. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek i całość posypać wiórkami kokosowymi. Piec przez około 50-60 minut.

Chlebek bananowy z owocami

Chlebek bananowy z owocami

Chlebek bananowy z owocami

23 komentarze:

  1. Boskie połączenie smaków :) Chlebek idealny na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj truskawki....zjadłabym ale tak by porządnie się najeść a nie po 2-3 jak to znajduje w ogródku. Jednak jeszcze trochę i będę mogła się nimi delektować w pełni - na razie wcinam czereśnie :) Nie bedzie czereśni to może będą truskawki :D
    Taki chlebek z ich dodatkiem z pewnością świetnie smakuje - nic tylko pałaszować i zagryzać truskawkami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny :) w sam raz na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na taki chlebek to ja bym się skusiła i nie trzeba by było mnie namawiać :) Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe połączenie! Jestem ciekawa jak smakuje. :)
    Pozdrawiam ♥

    OdpowiedzUsuń
  6. Truskawek nigdy dość a już na pewno nie w takim ciachu <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny chlebek, jak dla mnie to idealny do popołudniowej kawki, pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie się prezentuje i na pewno tak smakuje :)
    A ja dziś robiłam chlebek dyniowy z truskawkami i wiórkami kokosowymi :D

    OdpowiedzUsuń
  9. O, bananowego chlebka z truskawkami jeszcze nie jadłam, świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy zamiast mleka roślinnego może być zwierzęce? Jeśli tak podejmę próbę jutro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być ;) Udanych wypieków i smacznego :)

      Usuń
    2. Dzięki ;) a jaki jest to rozmiar keksówki?

      Usuń
    3. Silikonowa o wymiarach 24x10 cm, ale można użyć większej :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...