czwartek, 27 kwietnia 2017

Czekoladowa owsianka smoothie

Czekoladowe smoothie

Owsianka, smoothie, a może budyń? Hmm może nawet bardzo gęsta gorąca czekolada? Sama się nie mogę zdecydować. Najlepiej wszystko w jednym :) Na pewno jest to doskonałe, mocno czekoladowe śniadanie, którym można się porządnie najeść. 
Wszystkie składniki miksuje się w blenderze, więc takie śniadanie robi się bardzo szybko. Na wierzch można dodać swoje ulubione orzechy i inne dodatki. Ja wybrałam orzechy włoskie i gorzką czekoladę przez to jest ona jeszcze bardziej czekoladowa. Najlepiej przygotować wszystko dzień wcześniej, wsadzić na noc do lodówki i rano tylko zmiksować i podgrzać. Czekolada o poranku w takiej wersji to zawsze bardzo dobry pomysł. Polecam nie tylko czekoladoholikom :)

Składniki (1 porcja):

  • 1 i 1/3 szklanki mleka (najlepiej roślinne)
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka gładkiego masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki miodu lub ksylitolu
  • Dodatki: kostka gorzkiej czekolady, pokrojone orzechy, masło orzechowe

Wykonanie:


Wszystkie składniki umieścić w misce (lub blenderze), wymieszać i wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnie  zmiksować w blenderze do gładkiej i kremowej konsystencji. Przelać do garnuszka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając (gdyby masa robiła się zbyt gęsta, dolać mleka). Podgrzewać do preferowanej konsystencji. Przełożyć do miseczki i udekorować ulubionymi dodatkami.


Czekoladowe smoothie

Czekoladowe smoothie

23 komentarze:

  1. To musi byc pyszne! Do wypróbowania !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak budyń - cudownie i kremowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to cudownie wyglada... tak kremowo, budyniowo, pysznie :) Idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wygląda :) Czekoladowa <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis świetny, na pewno się skuszę!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. na pewno smakuje przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale to pysznie wygląda!
    Koniecznie muszę kiedyś wypróbować, choć za owsianką nie przepadam;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda jak budyń. Dałam się oszukać. Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie, chyba wiem co będę jadła jutro na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno już nie jadłam podobnego śniadania. Ja zmielone płatki owsiane na mleku nazywam po prostu kremem.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ooo, bardzo nietypowa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszności i do tego zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super, tyle pyszności, które można jeść bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj tak, lubimy i to bardzo takie budyniowe owsianki/jaglanki :D

    OdpowiedzUsuń
  15. a myślałam że to budyn czekoladowy, tak wspaniale wygląda, bardzo lubię takie śniadanka

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam wszystkie składniki :) Jutro rano sobie zrobię. Narobilas mi ogromnej ochoty na takie śniadanie ❤

    OdpowiedzUsuń
  17. a jakie tu najlepiej masło orzechowe pasuje? nie chodzi o nutellę? Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło z orzeszków ziemnych, najlepiej naturalne 100% orzechów, albo przynajmniej z jak największą ich ilością w składzie :)

      Usuń
  18. A czy można pominąć lub zamienić czymś masło orzechowe? Wygląda smakowicie a tylko jego mi brakuje, żeby wypróbować przepis :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć - łyżeczka masła orzechowego to nie tak dużo, więc nie jest to jakiś niezbędny składniki, choć oczywiście podnosi walory smakowe ;D
      Można oczywiście dodać też każde inne masło np. migdałowe :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...